Overstappen

In Nederland mag je zelf bepalen wie er voor je gas en stroom zorgt. Daarom kan je makkelijk overstappen van energieleverancier, en kan je de beste energieleverancier voor jezelf vinden en kiezen. Het overstappen van energie is vaak in enkele simpele stappen geregeld. Via de vergelijking op Energievergelijking.net is het energie vergelijken zo gedaan. Hierna kan je meteen overstappen van energie. Gebruik daarvoor onze handige energievergelijker.

Hoe overstappen van energieleverancier?

Zoals gezegd mag je zelf bepalen wie de leverancier is voor de energie die geleverd wordt aan je huis. Doordat je dit gewoon zelf mag bepalen, kan je ook overstappen van energie. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, omdat je contract verloopt of omdat je niet tevreden bent met je huidige leverancier (service en/of prijs).

Overstappen van energieleverancier is heel makkelijk, maar hoe werkt overstappen van energie dan? Dit doe je door een aantal gegevens in te vullen in de energievergelijker. Ook als je nog geen intentie hebt om over te stappen, kan het geen kwaad om de energie te vergelijken. Het gaat in ieder geval als volgt te werk:

– Je geeft je postcode, huisnummer, (geschat) verbruik en eventueel je huidige energieleverancier op.
– Gebruik de vergelijk knop om de vergelijker de beste deals te verzamelen.
– Kies een energieleverancier, en stap makkelijk & snel online over!

De overstap is gratis

Bijkomend voordeel is dat energie vergelijken en overstappen gewoon gratis is. Energieleveranciers juichen nieuwe afnemers natuurlijk toe, waardoor je niks hoeft te betalen voor een eventuele overstap van energieleverancier.

De vergelijking op Energievergelijking.net is ook gratis, dus je kan zo vaak een vergelijking maken als je wilt. Ook tijdens de overstap zal je niks hoeven te regelen. De overstap zal namelijk precies aansluiten op het tijdstip dat je huidige contract opgezegd is. Hierdoor zal je niks van de overstap zelf merken, omdat je gewoon aangesloten blijft op het net. Het enige verschil dat je kan merken, is in je portemonnee. Daarom is energie vergelijken zo handig om te doen.

Aandachtspunten overstappen energie

Mocht je willen overstappen van energieleverancier, dan is dat natuurlijk makkelijk en snel geregeld. Het is wel handig om een aantal zaken goed in de gaten te houden, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Opzegtermijn: Je staat vrij om zo vaak over te stappen als je wilt. Wel dien je rekening te houden met de opzegtermijn van je huidige energieleverancier. Hierdoor voorkom je dat je een eventuele opzegboete moet betalen.

Looptijd: Ieder energiecontract heeft een bepaalde looptijd. Vaak zijn dit 1-jarige contracten, maar zo heb je bijvoorbeeld ook onbepaalde tijd ,3-jarige, en 5-jarige contracten. Welk contract het beste bij jou aansluit, zal geheel aan je situatie liggen.

Tarief: Energiecontracten worden met verschillende type tarieven aangeboden. Bij het overstappen dien je daar ook goed op te letten. Deze tarieven zijn vast en variabel. Het vaste tarief zal tijdens de looptijd niet veranderen, maar een variabel tarief kan twee keer per jaar veranderen.

Meterstand doorgeven: Klein puntje, maar makkelijk te vergeten. De meterstand dien je aan je huidige energieleverancier door te geven. Op die manier kunnen zij een eindafrekening voor je maken voor als je overstapt naar een nieuwe leverancier.

Voordelen overstappen

Vaak wordt gedacht dat het overstappen van energieleverancier een hoop werk is. In werkelijkheid valt dat allemaal mee, en gaat alles tegenwoordig snel online. Daarom nog maar even deze en andere voordelen van het overstappen:

  • Overstappen is gratis
  • Je kiest zelf de beste of goedkoopste energieleverancier
  • Honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening
  • Profiteren van hoge online kortingen en acties
  • Veilig en snel overstappen